Monday, October 1, 2007

"Katyn" de Andrzej Wajda, un apel la o restitutie istorica


"Katyn" de Andrzej Wajda, un apel la o restitutie istorica

Andrei Wajda la conferinta de presa de ieri in cadrul careia a discutat despre ultimul sau filmIulia Blaga
Vineri, 21 Septembrie 2007
» Astazi are premiera in Polonia "Katyn", cea mai recenta productie semnata Andrzej Wajda.

» Regizorul polonez, in varsta de 81 de ani, a facut "un film de cenusa, grav si epifanic", conform presei poloneze, despre tragedia ofiterilor polonezi ucisi de sovietici in 1940.

» "Katyn" este primul lungmetraj de fictiune realizat in Polonia pe acest subiect nu doar tragic, ci si controversat.

Daca evenimentul cultural al saptamanii este in Romania


premiera filmului lui Cristian Mungiu, in Polonia el este tot o premiera cinematografica. Mult asteptatul "Katyn", realizat de Andrzej Wajda, a avut premiera oficiala pe 17 septembrie, in prezenta presedintelui tarii, a prim-ministrului si a urmasilor ofiterilor polonezi ucisi in padurea Katyn de sovietici. Filmul va intra astazi pe marile ecrane din Polonia si este anuntat cum se cuvine de toata presa. Cel mai important cotidian polonez, "Gazeta Wyborcza", consacra in editia sa tiparita de marti o pagina intreaga numai cronicii filmului, iar intr-o alta pagina publica un articol in care intervieva cativa urmasi ai unor ofiteri ucisi la Katyn. Potrivit jurnalistilor polonezi, proiectia de gala a provocat o tacere mormantala in sala Teatrului Mare din Varsovia. Veteranul Andrzej Wajda, care are azi 81 de ani si al carui tata a fost ucis la Katyn, a facut un film "cu gust de cenusa", dupa cum spune criticul de la "Gazeta Wyborzca", un film grav si epifanic. "Katyn" este primul lungmetraj de fictiune realizat in Polonia pe acest subiect nu doar tragic, dar si controversat, avand in vedere faptul ca Rusia n-a recunoscut oficial nici pana azi atrocitatile comise de serviciile sale secrete in 1940. Primii care au anuntat ce s-a intamplat in padurea de langa Smolensk au fost nazistii, care au descoperit mormintele comune in 1943. Filmul lui Andrzej Wajda isi propune probabil si sa forteze o recunoastere oficiala si o asumare de catre Rusia a responsabilitatii, dar ramane de vazut daca acest lucru chiar se va intampla. Dupa cum spun supravietuitorii intervievati de cotidianul varsovian, poate cel mai dramatic aspect legat de Katyn a fost faptul ca multi ani rudele ofiterilor n-au avut nici o veste despre ai lor, n-au stiut daca sunt morti sau in prizonierat in Siberia. Filmul "Katyn" este important nu doar pentru evenimentul istoric de care se ocupa, dar si pentru echipa sa. Scenariul e scris de Andrzej Wajda impreuna cu Andrzej Mularczyk. Director de imagine e reputatul Pawel Edelman, coloana sonora inglobeaza si lucrari de Penderecki, iar distributia numara mari actori polonezi. Filmul este una dintre cele aproape 30 de premiere cinematografice, cate inregistreaza Polonia anual.


Aflata in aceste zile in Polonia prin amabilitatea Institutului Polonez de la Bucuresti, am putut ieri sa-l cunosc, impreuna cu colegii mei romani, pe rectorul celei mai prestigioase scoli poloneze de film, cea de la Lodz. Jerzy Wozniak ne-a spus ca dintre cele 154 de festivaluri de film studentesc ce au avut loc anul trecut in lume, studentii lui au luat 64 de premii. Nu e de mirare, la aceasta scoala au invatat toti marii regizori polonezi: Andrzej Wajda, Roman Polanski, Kawalerowicz sau Kieslowski. si Pawel Edelman tot la Lodz a invatat. Rectorul, care a fost multi ani directorul televiziunii nationale din Varsovia, ne-a aratat si scarile celebre ale facultatii si ne-a explicat cum in urma cu multi ani marii regizori si operatori de mai tarziu beau bere de la bufetul aflat la un metru si stateau toata ziua pe scari discutand despre film. Treapta a saptea e cea mai norocoasa, ni s-a spus. Pe ea statea de obicei Roman Polanski. Am fost indemnati de rector sa le transmitem studentilor romani invitatia de a veni sa studieze la Lodz. Pentru ca Romania e de-acum membru UE, ei nu trebuie sa plateasca taxa de scolarizare. Pot da examen de admitere in limba romana, dupa care trebuie sa petreaca un an pregatitor pentru invatarea limbii poloneze. si pe urma vin cei cinci ani de studiu, pentru care nu trebuie sa plateasca. La Lodz studiaza tineri din toata lumea, pana si din Japonia si Coreea. "Numai din Rusia nu sunt, dar nu din motive politice", spune rectorul. Adevarul e ca rusii au scoala lor de film, la fel de buna. La Lodz, in oras, a filmat si David Lynch "Inland Empire". Nu prea recunosti orasul in filmul americanului, dar despre asta, poate in alta corespondenta.

No comments: